Check: is jouw huisdier linkshandig?

Hebben dieren een voorkeur voor links of rechts?

Katten, honden, papegaaien en zelfs vissen zijn linkshandig of rechtshandig. Misschien is het beter in deze te praten over linkspotig of linksvinnig?

Anyhow….

Dit soort berichten daar smullen we van. Heerlijke wetenschappelijke onderzoekjes die vervolgens zoveel vragen oproepen dat er weer een onderzoek gestart kan worden.

De psychologen van de universiteit van Belfast speelden een week lang met o.a. katten en concluderen dat de mannetjes over het algemeen links en de vrouwtjes vaak rechts zijn.

Voor honden geldt hetzelfde, tenzij ze gecastreerd zijn. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de hormonen een belangrijke rol spelen in het bepalen van de linkshandigheid of rechtshandigheid.

Papegaaien
De wetenschappers ontdekten dat ook papegaaien links of rechts zijn; ze pakken objecten altijd met hun dominante poot op. Opvallend genoeg bleken er ook papegaaien te zijn die geen voorkeur hadden voor links of rechts, maar deze waren een stuk minder slim dan de linkshandige of rechtshandige soortgenoot.

Goudvissen
Ook vissen hebben een voorkeur voor links of rechts wanneer zij een aanvaller proberen te ontwijken. Door die voorkeur kunnen ze een specifiek oog en een specifiek deel van de hersenen inzetten om te ontsnappen.

Benieuwd hoe dat met jouw goudvis zit? Leg een voor de goudvis onbekend object in het water en kijk hoe de vis er rond heen zwemt.

Walvissen en kikkers
Niet alleen huisdieren bleken links of rechts. De bultrug kauwt bijvoorbeeld het liefst met de rechterkant van de kaak. En ook kikkers gebruiken hun rechterpoot het liefst.

Natuurlijk zijn er dieren die een uitzondering op de regel zijn, maar dat is geen nadeel, zo concluderen de onderzoekers. Dieren die deel uitmaken van een rechtshandige samenleving en zelf linkshandig zijn, kunnen tijdens een aanval voor de nodige verrassingen zorgen.