linkshandigheid

De meeste mensen zijn rechtshandig. Slechts 10% tot 15% van de mensen is linkshandig. Linkshandig zijn houdt in dat deze mensen de linker hand als voorkeurshand gebruiken. Schrijven, knippen en snijden doen linkshandigen dus met hun linkerhand.

Doordat het grootste deel van de bevolking rechtshandig is, is de samenleving ingericht op rechtshandigen. In het verleden dacht men dat linkshandigheid een afwijking was. Men was zo bijgelovig dat men dacht dat de linkerhand de hand van de duivel was.

Linkshandigheid stond in het verleden dan ook in een kwaad daglicht. Men vond linkshandigen erg onhandig. Dit blijkt ook uit het gezegde: ‘twee linker handen hebben’. Uit studies uit het verleden zou zijn gebleken dat linkshandigen eerder sterven en meer auto-ongelukken zouden veroorzaken. Veel ouderen zullen nog hebben meegemaakt dat linkshandigheid op school niet werd geaccepteerd. Kinderen die met links wilden schrijven kregen klappen of moesten een jaar over doen. Linkshandige kinderen werden hier, vanzelfsprekend, heel onzeker van.