Zijn Arabieren vaker linkshandig?

Gevonden op Nrcnext.nl
Door Sarah Graman

Tijdens het schrijven veegt de linkshandige Kolijn Venema uit Rotterdam altijd met zijn hand over de tekst heen. „Vooral bij goedkope balpennen resulteert dat in een blauwe hand en onleesbare tekst.” Laatst zag hij een Arabisch schrijvende vrouw in de bus. Zij was ook linkshandig, maar had daar juist geen last van door de schrijfrichting van rechts naar links. Was dit toeval, vraagt hij zich af, of komt linkshandigheid om die praktische reden veel vaker voor in Arabische landen?

Linkshandigenwinkel.nl krijgt verhoudingsgewijs in ieder geval niet meer bestellingen van Arabisch schrijvende Nederlanders binnen, zo vertelt Sander Reijn namens de webshop. „We weten dat het gebruik van de linkerhand in de Arabische cultuur zelfs lang ontmoedigd is.”


Rik Smits, wetenschapsjournalist en auteur van het non-fictieboek Het Raadsel van Linkshandigheid, kan daar meer over vertellen. „Gemiddeld is 10 procent van de bevolking linkshandig, alleen zie je daar in Arabische landen weinig van.” Islamieten beschouwen de hand als haram, onrein, omdat deze oorspronkelijk voor onhygiënische klusjes is bedoeld. Traditiegetrouw wordt er vaak met de handen van grote gedeelde schalen gegeten. Dat doe je natuurlijk met je schone rechterhand. „Vanuit dat oogpunt rust er nog steeds een taboe op linkshandigheid en wordt het Arabisch dus vrijwel door iedereen met rechts geschreven”, vertelt Smits.

Arabieren vormen overigens geen uitzondering met hun ‘linkshandigenbeleid’, ook in Nederland is het lang ontmoedigd. Het zou de hand van de duivel zijn en stond gelijk aan onhandigheid. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking ‘twee linkerhanden hebben’. Smits: „ Nog steeds zie je dat onderwijzers kinderen toch ‘eerst even met rechts’ laten proberen. Verder leert geen docent hoe je linkshandigen goede schrijfinstructie moet geven.” Effectief zijn alle ontmoedigingen niet.

„Handvoorkeur is vooral een kwestie van aanleg en erfelijkheid en ligt al vast bij de vorming van de hersenen. Linkshandigen die rechts moeten leren schrijven, blijven dus altijd een voorkeur houden voor links. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het percentage linkshandigen 100.000 jaar geleden al gelijk was aan dat van nu.”