Linkshandige mensen zijn intelligenter volgens onderzoek

Welingelichtekringen.nl meldt op basis van een artikel in The Independer…

Zou er dan toch een verschil zijn tussen linkshandige en rechtshandige mensen? Volgens een nieuwe studie wel. Wie met links schrijft zou zomaar eens intelligenter kunnen zijn dan mensen die de pen met rechts oppakken, tenminste op het gebied van wiskunde.

Over linkshandigen gaan allerlei geruchten rond. Zo zouden ze eerder overlijden, omdat de wereld is aangepast aan rechtshandige mensen. Ze zouden vaker crimineel zijn en zelfs meer alcohol drinken. Maar meestal is er weinig bewijs voor dit soort verschillen. Er is één mythe die echter wel overeind blijft volgens dit onderzoek.

IFL Science deed een meta-analyse van studies die linkshandigheid vergeleken met wiskundige vaardigheden. Daaruit komt onder meer naar voren dat bij linkshandigen de rechter hersenhelft groter is. Daardoor hebben ze een beter ruimtelijk inzicht en zijn ze beter in staat om zich voorwerpen voor te stellen in hun hoofd.

Ze hebben bovendien een grotere corpus callosum, ook wel hersenbalk genoemd. Dat is de bundel zenuwcellen die de twee hersenhelften verbindt. Daardoor kunnen linkshandigen informatie over het algemeen sneller verwerken dan rechtshandige mensen.

Een van de bestudeerde experimenten onder 2.300 studenten bekrachtigt op eenvoudige wijze de bevindingen. Bij simpele wiskundige vraagstukken waren de prestaties gelijk, maar de ingewikkelde problemen wisten linkshandigen veel beter op te lossen dan degenen die extreem rechtshandig waren.

Bron: The Independer

Dit artikel is je aangeboden door delinkshandigenwinkel.nl