Linkshandigen zijn slechter af

Gevonden op Nu.nl, 9 juni 2011

Linkshandigen zijn minder getalenteerd dan rechthandigen en presteren slechter in groepen. Dit wordt althans beweerd in een nieuw Australisch onderzoek.

Het onderzoek, waaraan 5000 vijfjarige Australische kinderen deelnamen, maakt een einde aan de mythe dat linkshandigen creatiever of slimmer zouden zijn dan rechtshandigen. De resultaten wijzen juist in de tegenovergestelde richting.
Slechtere prestaties
Psycholoog Mike Nicholls, die overigens zelf linkshandig is, bestudeerde de prestaties van de kinderen op school en interviewde hun docenten. Als de linkshandige kinderen in groepen samenwerkten presteerden ze slechter dan hun rechtshandige klasgenoten.

De cognitieve achterstand die de linkshandige kinderen vertoonden is vergelijkbaar met de negatieve gevolgen die te vroeg geboren kinderen ondervinden.


Achterstand
Dit wil echter niet zeggen dat er iets mis is gegaan bij de geboorte van een linkshandige, maar simpelweg dat de achterstand van beide groepen op hun leeftijdsgenoten dezelfde orde van grootte heeft.

Of linkshandigheid carrièreperspectief in de weg zit, is maar de vraag. Want ook Barack Obama, officieel de machtigste man op aarde, zet zijn handtekening met links.