Linkshandigheid succesfactor bij het boksen

Gevonden op Boxing Stad Groningen, Bron: British journal of sports medicine

Altijd lastig, south-paws (rechterbeen voor) bij een bokstraining. Zegt de trainer links, dan doen ze rechts, en andersom. Bij het sparren komen de harde stoten van de kant waarvan je het niet verwacht. Moeten die dwarsliggers zich aanpassen aan de rechtshandige massa? Nee!

Onderzoekers aan de Turkse Ataturk University hebben namelijk ontdekt dat linkshandige boksers succesvoller zijn bij wedstrijden dan rechtshandige boksers. Aan het onderzoek deden 22 mannelijke semi-profs en amateurs mee, allen lid van een boksclub in het Turkse Erzurum. De gemiddelde deelnemer had 10 jaar bokservaring, was 32 jaar oud en woog 81 kilo.

De boksers werden verdeeld in een links– en een rechtshandige groep. De linkshandigen draaiden gemiddeld 121 partijen, met gemiddeld 19 verliespartijen. De rechtshandigen draaiden gemiddeld 128 wedstrijden, en verloren er 42: een significant verschil.
De onderzoekers concludeerden dat het uiterst onverstandig is linkshandige boksers geforceerd rechtshandig te laten boksen. Linkshandigen zouden juist door trainers en met passend materiaal gemotiveerd moeten worden linkshandig te blijven, omdat de verkregen data bewijzen dat linkshandigheid vooral bij boksen een succesfactor is.