In de winter worden meer linkshandige mannen geboren

Scientas.nl meldt: Mannen die in de november, december of januari geboren worden, hebben een grotere kans om linkshandig te zijn. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Het zou alles te maken hebben met de hormonen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 13.000 mannen en vrouwen die woonachtig waren in Oostenrijk en Duitsland. 7,5 procent van de vrouwen bleek linkshandig te zijn. Onder de mannen ging het om 8,8 procent. Die cijfers waren dus niet helemaal in balans. “We waren verrast toen we zagen dat deze onevenwichtigheid veroorzaakt werd doordat er met name in november, december en januari meer linkshandige mannen geboren werden,” vertelt onderzoeker Ulrich Tran. Mannen die in de periode februari tot en met oktober geboren werden, hadden gemiddeld 8,2 procent kans om linkshandig te zijn. “Tijdens november tot en met januari steeg dat naar 10,5 procent.”

Maar hoe kan dat? “We vermoeden dat de relatieve duisternis in de periode november tot en met januari er niet direct verband mee houdt,” stelt Tran. In plaats daarvan zouden de lichte dagen in de periode mei tot juli – een half jaar ervoor dus – de oorzaak zijn van het opvallende verschijnsel. Enkele decennia geleden kwamen onderzoekers met een theorie die stelde dat de rijping van de linkerhersenhelft vertraagd wordt door testosteron. De linkerhersenhelft is dominant onder rechtshandigen, terwijl de rechterhersenhelft dominant is onder linkshandigen. Mannelijke foetussen beschikken over meer testosteron, omdat ze dat zelf aanmaken. Maar ook het testosteronniveau van de moeder en externe factoren bepalen over hoeveel testosteron een foetus beschikt. Eén van die externe factoren is daglicht: meer daglicht zorgt voor een stijging van de testosteronwaardes. Het extra daglicht van mei tot juli resulteert wellicht in meer testosteron en dus een vertraging in de ontwikkeling van de linkerhersenhelft, waardoor de kans dat een foetus linkshandig wordt, stijgt.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek. In een vervolgonderzoek zou achterhaald moeten worden wat de exacte oorzaak is van de vele linkshandige mannen die in de wintermaanden het levenslicht zien.